X
Raül Refree & Pedro Vian feat. Pedro Maia A/V set
Following its premiere at Sónar at IDEAL, Sónar CCCB presents a specially recorded performance by two leading lights of experimental electronica and alternative pop, performing together for the first time in an AV show with visuals by Pedro Maia.
The show, presented in association with We Are Europe, brings together the renowned artist and multi-instrumentalist Raül Refree with Modern Obscure Music’s Pedro Vian, performing within a visual environment designed for the space by Pedro Maia, a visual artist based in Berlin who has collaborated frequently with artists such as Vessel and The Bug’s Kevin Martin.
During the show the audience is treated to never before heard music, inspired by the flow of nature, the uncertainty of the future and the importance of the present. Collaborating around improvisations on prepared piano and positive organ, the show is an immersive experience where electronica, classical instruments and digitally manipulated analog images will create a brand new, parallel world.
Being a Curious Music-Mind by IDIBELL with dj Alicia Carrera
Sónar, l'Ajuntament de L'Hospitalet, i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) presenten per primera vegada un experiment de neurociència per a explorar com funciona la curiositat humana a través de la música.
L'objectiu és utilitzar el marc del festival com un entorn real on recollir evidències científiques per a estudiar les diferències en la curiositat entre els participants de l'experiment: el públic de Sónar.
L'experiment serà conduït per l'equip de neurocientífics de IDIBELL i la Universitat de Barcelona liderats per Antoni Rodríguez-Fornells, i comptarà amb la participació de la dj Alicia Carrera, qui seleccionarà per a l'ocasió una sèrie de temes inèdits.
Els participants seran exposats a música completament nova i amb les dades obtingudes s'avaluarà diferències entre els oients, considerant el perfil musical de cadascun, la sensibilitat i el plaer de l'experiència, així com la potencialitat d'entrar en estats de transcendència i absorció.
Els resultats d'aquest experiment es presentaran en Sónar 2022 i seran també utilitzats per a investigar la següent hipòtesi: pot millorar la retenció de memòria desenvolupar curiositat per una cançó?
Presentat per l’Ajuntament de L’Hospitalet.
Bikôkô
Amb tan sols dinou anys l'artista barcelonina que produeix sota el nom de Bikoko, és alguna cosa així com un prodigi musical. Malgrat la seva curta carrera, la cantant i productora ha fet girar caps amb la seva mixtape de 2020 Cute Tapes i Aura, publicat enguany; un EP totalment autoproduït que segueix els passos de pioners neosoul com Erykah Badu o D’Angelo i canalitzant influències pròpies: discos de “són” afrocubans, el house jazzy de Kerry Chandler i l'electrònica abstracta per nomenar alguns.
Yeule
Yeule és una pintora, música i performer no binària de Londres, així com una entitat cíborg també coneguda com Nat Cmiel. Nascuda a Singapur el 1997, el seu pròxim àlbum “Glitch Princess” és una síntesi de les seves experiències i influències online i offline, des de la immersió profunda en la deep web i en el gaming de rol multijugador durant la seva joventut, a la moda, l'art i l’escena club del Londres contemporani. Exclusivament per a SónarCCCB, Yeule interpretarà tracks del seu pròxim àlbum des d'un set fet a mida a Somerset House Studios, que comptarà amb les aparicions de Lucinda Chua i Danny L.Harle.
Palica
Palica va sorgir de la unió d’Arj0na i ETM, com a resultat d'idees comunes i sons de tots dos productors. Les seves influències, principalment caracteritzades per la música trance sumada a nous sons, s'han enllaçat sota el mateix nom, donant lloc al seu primer llançament “Method”, on els arpegis i els pads nostàlgics es fonen amb melodies enèrgiques i eufòriques. “Method” compta amb l'acompanyament visual de Aryan Kaganof, guionista i cineasta sud-africà que va obtenir reconeixement internacional durant els noranta amb pel·lícules com “Wasted!” del 1996. La combinació entre música i imatges resulta en un projecte que brilla amb llum pròpia.
Verde Prato
Un talent únic que emergeix d'una onada de cantautores que expressen la seva identitat a través del poder de la veu humana, el neo-folk nu i a la vegada cridaner de l’artista basca Verde Prato, no deixa a ningú indiferent.
El seu bell i evocador àlbum en llengua basca “Kondaira eder hura” (Aquesta bonica història), remodela les cançons i històries folk tradicionals i les transforma en post-pop contemporani, amb les caixes de ritmes i casiotones embeguts en reverb, substituint als instruments tradicionals.
El resultat ens transporta total i profundament dins del seu món, traspassant barreres de llenguatge i de gènere pel camí.
Rakky Ripper
Un dels més precoços i prometedors talents espanyols pren l'escenari de SónarCCCB amb un show creat per a l'ocasió que servirà com a targeta de presentació de la seva visió patentada del pop electrònic maximalista.
Alimentada per l'explosió emo i pop punk de mitjans dels 2000, abans de colar-se en les raves dubstep, aquesta jove artista de Granada enarbora la bandera de la visió espanyola del hyperpop.
Orgullosament bilingüe, filtra el R&B futurista i el trap espanyol a través d'un calidoscòpi de beats i sintetitzadors cortesia del seu freqüent col·laborador Eurosanto. Ripper ja ha rebut el suport d'artistes com Diplo i Dorian Elektra, per a qui va fer de telonera en dues dates del seu recent tour britànic. La revolució comença aquí.
Space Afrika
En la superfície d'una banda sonora per a nits curtes i dies plujosos, l'LP de Space Afrika Honest Labor, no és ni des de lluny tan descoratjador com el títol suggereix. Partint de capes texturals, sintetitzadors i samples vocals doblegats, el duo de Manchester format per Josh Reidy i Joshua Inyang aconsegueix imatges de bellesa enlluernadora com l'efecte d'un raig de sol que apareix inesperadament darrere d'un núvol.
No contents amb encaixar de manera neta en categoritzacions ambient i downtempo, Space Afrika emergeix d'una revitalitzada escena electrònica en el nord d'Anglaterra amb un dels àlbums de l'any, examinant els conceptes perennes de l'amor i la pèrdua des d'una perspectiva totalment seva.
Presentat per Elevate Festival.
object blue & Natalia Podgorska, Live AV
Poques artistes contemporànies són tan difícils de categoritzar com object blue. Poques artistes s'esforcen tant quan el beat es dispara. Seguint la pista tant de dissenyadors sonors com Richard Devine, com dels sons rave del trance dels 90, aconsegueix un resultat alhora minimalista i maximalista. Els ritmes gèlids del grime i els redoblaments minimalistes del techno coexisteixen amb arpegis demolidors, la qual cosa té l'efecte de desconstruir i descontextualizar la música de club, creant una tabula rasa a partir de la qual construeix les seves pròpies edificacions sonores.
Després de la bona recepció del seu ep a Nervous Horizon juntament amb TVSI, i un reguitzell de prestigioses col·laboracions en la moda i la música, object blue farà un dels seus primers AV shows post-pandèmia en directe a SónarCCCB.
Presentat per TodaysArt.
Tirzah
Una compositora i productora en una lliga pròpia, des del sud de Londres, les sentides produccions lo-fi de Tirzah són el marc perfecte i boirós del seu soul íntim i confessional.
Des de les seves col·laboracions primerenques amb Mica Levi en els seus singles I’m Not Dancing i No Romance, Tirzah s'ha erigit com una veu singular en la música del regne unit, quadrant el cercle entre les composicions lliures de pioners com Harry Partch o Simeon Cox i l'amor per la música bass britànica en totes les seves formes, del trip-hop al grime, del garage al dubstep i més enllà. Una oportunitat imperdible per a veure-la defensar en directe el seu nou LP Colourgrade.
Leon Vynehall Live
Després de força anys sent el secret millor guardat de la música de ball, el 2021 ha vist a Leon Vynehall emergir de les ombres amb Rare Forever, un disc que mostra el seu rang extrem com a productor i amant de la música, punt. Abastant el jazz, el hip hop boom-bap, el dubstep, l'UK garage i molt més, i sonant al mateix temps totalment únic, el disc és un fort candidat a disc de l'any. La seva rica complexitat no sorprendrà ni als fans dels seus salts entre gèneres del seu DJ-Kicks mix, ni a qualsevol que l’ha vist punxar o actuar a Sónar en el passat. Veure´l interpretar Rare Forever al SónarComplex de SónarCCCB serà sens dubte un regal.
Presentat per TodaysArt.
COUCOU CHLOE: 'OnlyONE'
Tant com cofundadora de Nuxxe records (juntambent amb Sega Bodega i Shygirl) com a creadora detemassos instantàniament enganxosos i innovadorament produïts, COUCOU CHLOE és tan influent com inoblidable. Després del seu èpic remix de "Stupid Love" de Lady Gaga, COUCOU CHLOE es presenta en aquesta exclusiva càpsula A/V per a Sonar dirigida per Samuel Ibram.
Cora Novoa & The Artifacts
We Are Europe presenta un nou projecte de la productora, dj i agitadora cultural amb base a Barcelona Cora Novoa. A SónarCCCB, Cora actuarà en directe amb The Artifacts, una banda en viu creada en una residència al Taller de Músics, en col·laboració amb Sónar i Acción Cultural Española. Aquest nou projecte pren el techno d’avantguarda de la Cora coma punt de partida per explorar diversos gèneres, des del flamenco fins al dub i el reggaeton.
El treball visual del projecte Cora Novoa & The Artifacts desenvolupat per Tirador posa en dubte l'autoria mitjançant l'apropiació d'imatges, dialoga amb la tecnologia i analitza els llenguatges nascuts a Internet. El material trobat s'ha manipulat atenent les noves estètiques de l'era digital, barrejat i embrutat amb tota mena de sorolls: glitch, 3D, VHS i pel·lícula analògica.
Cora Novoa és una productora musical, directora creativa i investigadora que treballa en la intersecció de l’art i la tecnologia. Amb el seu directe modular a tocat arreu del món en festivals com Sónar, Tate Modern Museum, o Magnetic Fields (India). També combina la seva carrera artística amb altres facetes professionals com a instructora oficial d’Ableton, curadora de contingut musical i fent masterclasses sobre indústria musical i creativitat. També porta la direcció creativa del seu segell Seeking the Velvet.
Diego López Bueno, la persona darrere del projecte Tirador, és un videoartista establert a Madrid que es dedica a fer visuals i tractament d'imatge en moviment.
Ha fet de visual curator i de VJ en un dels escenaris de les dues darreres edicions del festival Afterlife, tant a Barcelona com a Nova York, actuant juntament amb Ben Klock, Chris Liebing i Kobosil, entre d'altres. Va participar al NAVA de 2019 a Reykjavík amb Örvar Smárason i al Mira Festival de 2018 amb Objekt. També ha estat el creador dels vídeos del nou disc de Vetusta Morla, Mismo Sitio Disinto Lugar. Els seus vídeos parteixen de l'apropiacionisme i el collage d'imatges en moviment. Treballa amb múltiples capes i textures, diferents formats i material de diferents èpoques i estils.
Presentat per Taller de Músics i Acción Cultural Española.
John Talabot & Desilence present Koraal - Magma. An audiovisual ritual through subterranean frequencies
Després del seu cicle de Shows de Sónar a IDEAL aquest setembre passat, es retransmetrà una actuació especial filmada de Koraal-Magma com a part del programa digital de SónarCCCB. El show immersiu –el qual conté música original interpretada per John Talabot i Arnau Obiols, i amb disseny visual de Desilence– es basa en els mateixos paisatges extraterrestres de les Illes Canàries que ja van inspirar les melodies hipnòtiques i els loops percussius que van inspirar l'LP “La Casa del Volcan” publicat l'any passat, tant més pertinents avui donades les actuals erupcions a la Palma.
Iro Aka
Des de l'underground ballable de Barcelona sorgeix el duo de djs i productors Iro Aka, l'electrònica ondulant dels quals li deu bastant al pols psicodèlic i assolellat de la ciutat.
Amb publicacions a Hivern Disc, el segell del seu company de viatge John Talabot, Iro Aka proposen un viatge sinuós a través de la percussió tribal, els beats baleàrics i corrosives línies de baix, que porten a la ment els treballs primerencs d’Andy Weatherall o de The Orb.
Sau Poler Live
El joc és una característica inherent tant en la música com en l'àlies de Sau Poler. El productor ha estat en l'última dècada una de les figures més estimades i presents de l'escena local. De l'electrònica basada en samples dels seus primers EPs fins a les inclinacions psicodèliques dels seus últims llançaments, l'artista de Badalona exhibeix una apreciació per la música de ball global en totes les seves formes. Aquest viatge d'experimentació i aprenentatge continu culmina (ara com ara) en el seu treball de 2021, Nocturn, un tros d'electrònica dub exquisidament produïda i perfectament apta, com el seu nom suggereix, a les excursions nocturnes.
DeForrest Brown Jr. "A bitter but beautiful struggle"
Com a Speaker Music, el músic i acadèmic De Forrest Brown Jr, altera la narrativa acceptada de la música electrònica negra, posant en primer pla els seus elements revolucionaris (tant sonors com conceptuals) per a crear una poderosa reclamació política del paper de l'art negre en la cultura contemporània.
Per al programa digital de SónarCCCB, es retransmetrà en streaming el vídeo “a bitter but beautiful struggle”. Produït per Brown Jr juntament amb el seu dissenyador visual Ting Ding Ting Ding丁汀 (HACE / 做), la pel·lícula utilitza una combinació de webcams, softwre de retransmissió open source i tècniques d'edició cinematogràfica per a crear un extens vídeo musical multi textural que pren com a punt de partida les cançons del seu àlbum de 2020 Black Nationalist Sonic Weaponry, creades com a resposta al moviment Black Lives Matter i els 400 anys d'història de la música afroamericana, el desenvolupament de la comunitat i els moviments d'alliberament.
Materia
Materia és un projecte de música experimental, on guitarres cícliques i minimalistes, s'alineen amb teclats densos i inquietants. Aquesta suma, transporta a l'oïent a un estat oníric, de calma, però sempre tibant. El 14 de maig de 2021 van publicar el seu primer treball, “Temor Cíclico”, editat en el seu propi segell, Objetos Perdidos. Un disc gravat durant el passat confinament i que va servir als seus integrants, com a via d’escapament per a suportar l'aïllament, i els mesos d'incertesa. Concebut a partir dels fragments sonors que els dos músics s'enviaven des de les seves respectives llars, el resultat és alguna cosa així com un diàleg entre dos amics que es parlen a distància.
Die Wilde Jagd
Sota el nom de Die Wilde Jagd, l'artista berlinès Sebastian Lee Philipp ha publicat tres discos en els últims cinc anys, expandint en cada llançament, la seva paleta sònica i el seu enfocament particular cap al pop electrònic postindustrial.
Inspirant-se en la desconnexió que hi ha entre la naturalesa i el món modern (un concepte que ha explorat com a artista resident del programa Sónar+D x Factory Berlin) el seu darrer treball Haut és una obra mestra que involucra disseny sonor i construcció de móns aurals on les barreres entre la instrumentació analògica i electrònica es dissolen. Aquest àlbum serà interpretat totalment amb Philipp a la guitarra, veu i electrònica, Lih Qun Wong al violoncel i veus, i Ran Levari a la percussió.
En associació amb Factory Berlin.
Marina Herlop
Dir que Marina Herlop quadra el cercle entre el jazz, la clàssica, l'òpera i l'electrònica avançada, es queda molt curt a l'hora de descriure el sorprenent talent d'aquesta jove artista catalana, qui en un relatiu curt espai de temps ha creat un dens imaginari personal. Després dels seus dos LPs Nanook (2016) i Babooshka (2018), cadascun dels quals revela una mica més de l'ambició de l'artista i de la seva visió creativa, el seu pròxim àlbum a PAN, està destinat a ser un altre punt àlgid en la seva ja estel·lar carrera. Inspirada per la dansa, el teatre, el folklore ucraïnès, l'anime i la fantasia, i armada amb una inoblidable i preciosa veu, Herlop teixeix un tapís sonor que desborda gèneres i restriccions tradicionals.
Parrenin/Weinrich/Rollet
Gravat previ a la pandèmia i enmig de la revolta dels Gillet Jaunes el 2019, Jours de Grève, és una col·laboració insòlita entre la dama del freak folk francés Emmanuelle Parrenin i el mestre de la sampletrònica alemanya Detlef Wienrich, també conegut com a Tolouse Low Trax. Per a molts, ha estat el disc del confinament per excel·lència, gràcies al seu aire capcot i els seus moments de bellesa embriagadora.
Desconeguda per tothom, excepte per als entregats diggers de foscors de folk franceses, Maison Rouge, el disc publicat per Parrenin en 1977, va portar el folk a nous territoris, particularment en la embruixadora Topaze, que el seu dub funerari i la seva viola de roda desafinada, sonava com una producció de Dennis Bovell. Aquesta similitud no va passar desapercebuda per a Weinrich, l'hàbil producció de la qual al llarg de l'àlbum reprén el camí d'aqueix tema, fent malabarismes amb el dub, el postpunk i el funk electrònic, per a captar perfectament el sentiment de monotonia cíclica i la sorpresa ocasional que quasi tots vam sentir tancats a casa els últims divuit mesos. En el CCCB el duo s'acompanyarà de Quentin Rollet, el clarinetista que va col·laborar amb Nurse with Wound i Red Krayola, i qui també va deixar impresa la seva singular petjada en el disc.
Il Quadro di Troisi
Originalment concebuda com una actuació única per al festival Terraforma, Il Quadro di Troisi és un duo format per dos pesos pesants de l'escena techno i electrònica experimental italiana que creen un synth-pop idíl·lic i evocatiu, inspirat lliurement en les comèdies surrealistes del director Massimo Troisi. Sintetitzadors analògics i caixes de ritmes formen el marc per a unes cançons pop exquisidament executades, que evoquen aperitius al capvespre capturats en una pel·lícula de 35mm sobreexposada.
Presentat per Insomnia Festival.
BFlecha
Amb un ull en els límits exteriors de l'electrònica i el disseny de so, Belén Vidal ha estat una pionera durant bona part de l'última dècada, tant a nivell sonor com, més generalment, per crear un espai autòcton per a les dones de l'electrònica espanyola. Seguint els seus aclamats treballs βeta (2013) i Kwalia (2017), el 2021, BFlecha va publicar el seu nou àlbum Ex novo, una ambiciosa mescla d'electrònica atmosfèrica i r&b futurista que la propulsa cap a un nou espai més enllà de la Línia de Kármán.
PRSNT
Una reflexió sobre l'economia de l'atenció, així com una invitació a existir en el moment present, PRSNT és un projecte interdisciplinari, una peça d'art conceptual i un objecte d'art. Aquesta aventura pionera ha estat creada pel segell discogràfic Modern Obscure Music i l'estudi Created by Us amb la col·laboració de la productora Blur Films.
Composicions originals de 30 segons de Ryuichi Sakamoto, Laurie Spiegel, Kelman Duran, Lafawndah, Pedro Vian i Nicolas Godin, entre d'altres, es combinen amb visuals d'una sèrie de directors trencadors com Diana Kunst, Carlota Guerrero, Karim Huu do o Balthazar Klarwien, que conviden a l'espectador a deixar de saltar al pròxim tema i prestar atenció.
Koreless
Koreless és l'alter ego de Lewis Roberts, l'artista i productor gal·lès que el 2016 va deixar al públic de Sónar bocabadat amb l'espectacle AV “The Well”, dissenyat juntament amb el dissenyador de llums Emmanuel Biard. En aquest temps, Roberts ha estat treballant en un segon pla, produint per a FKA Twigs i donant els tocs finals en el seu llargament esperat debut Agor- una porció de música electroacústica contemporània, la qual combina disseny de so avançat, estructures de cançó clàssiques i el swing de l'UK bass.
Presentat per Insomnia Festival.
Dj Nigga Fox Live
Des que en 2013 irrompés en la festa de la música electrònica amb el seu encegador EP “O Meu Estilo”, DJ Nigga Fox ha fet les coses de manera diferent. Empleant la tecnologia de totes les maneres equivocades per a crear una mescla absolutament sui generis de beats afro cèntrics, grooves bloquejats i sintetitzadors psicodèlics, el dj portuguès ha creat un nou camí per a la música electrònica negra del segle XXI, un camí que continuen trepitjant hereus com Slickback, Nazar o la seva companya de segell, Nidia. Per a SónarCCCB, l'artista actuarà en directe, extraient polirritmes complexos del seu set up minimalista, resultant en una experiència sònica absolutament única.
JASSS b2b CEM Feat. Harriet Davey AV set
Ajuntant a dos dels més aclamats djs de Berlín en un entorn XR construït a mesura i dissenyat per Harriet Davey, aquest set b2b empeny les barreres de la performance digital AV. Creat especialment per al programa digital de SónarCCCB 2021, la càpsula recontextualitza la figura del dj com un pilot literal, portant a l'espectador en un viatge a través d'un món imaginari que es transforma i canvia en temps real. Apaga les llums i puja el volum, per a un viatge inesperat a través del techno fosc i la rave d'alt concepte de JASSS i CEM.
X
Return of the Web
En aquesta sessió celebrarem la web com a espai artístic: per a crear, mostrar, aprendre, reflexionar i criticar. Posarem el focus en les plataformes de NFT i en els metaversos i com aquests ja són part integral dels nous ecosistemes creatius. Respondrem (o almenys ho intentarem) preguntes sobre la sostenibilitat tant econòmica com ecològica: Representen aquests espais virtuals noves oportunitats per als artistes de guanyar diners amb el seu treball?, Quin és el cost mediambiental de l'art digital i el seu mercat? i sobretot: Què podem fer per a crear ecosistemes robustos on tant el treball dels artistes, com l'impacte mediambiental siguin sostenibles?
Xerrarem amb dos artistes i amb una comissària i investigadora: Sofía Crespo, Joanie Lemercier i Victoria Ivanova, directora del grup d'I+D de Serpentine Galleries.
Sofía Crespo és reconeguda pel seu “art neuronal” i pels seus paisatges i éssers artificials creats amb l'ajuda de la intel·ligència artificial i inspirats en la naturalesa i la vida; també és una de les artistes que més aviat va començar a “mintejar” NFTs.
Poques presentacions necessita Joanie Lemercier, artista visual i activista mediambiental, ha estat una de les veus que en els últims anys ha posat en qüestió la sostenibilitat de l'art digital.
Victoria Ivanova, comissària, escriptora i consultora estratègica, dirigeix la estrategia d'I+D de Serpentine Galleries (Londres), que anualment publica un informe sobre els ecosistemes futurs de l'art, i que ella n’es una de les editores.
Presentat per Insomnia Festival.
‘How to have fun!’ with Vincent Schwenk, presented by Patreon
Vincent Schwenk és d'Hamburg i no és fàcil resumir el que fa, ja que és bastant. Anomenem-lo dissenyador 3D, dissenyador de motion graphics o director... o senzillament algú que fa anuncis de televisió. És tot cert, però aquestes etiquetes no fan justícia al que és capaç de crear: futuristes masses amorfes de colors pastel, eines perfectament dissenyades i criatures de formes brillants impecablement acabades.
Les seves creacions donen vida a fundes de discos, branding i identitat d'empreses o animacions. Les habilitats d'aquest artista li permeten fer qualsevol cosa que li dicti la seva imaginació.
En aquesta càpsula creativa entrarem en un univers de formes, colors, textures que formen el personal imaginari de Vincent Schwenk.
Presentat per Patreon.
SYNX Symposium
Sintetitzant els sentits i el moviment de les dades per reimaginar el nostre present urbà, SYNX és un projecte d'Eina Idea en col·laboració amb MindSpaces i SónarCCCB que engloba art, arquitectura i narrativa interactiva en una experiència propera al joc.
Prenent forma expositiva i de simposi a SónarCCCB 2021, el projecte mostra la recerca recent de sis artistes contemporanis com a part del programa de residències MindSpaces, una iniciativa de S+T+ARTS i la Comissió Europea.
SYNX presentarà treballs digitals de creadors com Haseeb Ahmed, Emmanuel Van der Auwera, Sarah Derat x The Radicant x ExperiensS, Emanuel Gollob, Joao Martino Moura i Michael Sedbon, amb la col·laboració de Zaha Hadid Architects. Estudiants i professors del centre universitari d'art i disseny EINA, també han participat en el projecte.
SYNX ha estat codissenyat per Ignasi Ayats, Miquel Cardiel, Manuel Cirauqui, Àlex Cordón, MANS O, Marta Pardina, Flor Salatino, i Alexandre Viladrich, amb l’ajuda de Clara Cubo- Gasch, Dani Hernández Palomeque, Júlia Hernández González, Iraida Serlavós, i la col·laboració especial de Marianna de Nadal.
L'accés complet a aquesta experiència, es presenta en realitat virtual gràcies a l'aliança amb Pico Interactive.
Paral·lelament, també es podrà accedir a una versió online de SYNX a través del web de Sónar i les seves xarxes socials.
L'exposició virtual s'acompanyarà d'un simposi que s'emetrà el 29 d'octubre, en el que els dissenyadors i artistes participants intercanviaran idees amb veus destacades de la ciència, l'urbanisme, la recerca artística i el disseny ficció per debatre els temes de SYNX. Els participants al simposi són Elena Bartomeu, novel·lista i professora de disseny especulatiu a EINA; Lluís Nacenta, músic, teòric i director d'Hangar, Artur Garcia, cap de computació quàntica al Barcelona Supercomputing Center, i Mel Slater, neurocientífic i expert en entorns virtuals de la Universitat de Barcelona.
L'esdeveniment serà conduït i moderat per Béatrice de Gelder, cap del laboratori de neurociència a la Universitat de Maastricht, i Manuel Cirauqui, director d'Eina Idea i inclourà un tour virtual de l'exposició.
Presentat per MindSpaces, S+T+ARTS i Eina Idea.
Digital Surgery Aesthetics
Tertúlia sense filtres amb quatre artistes que desborden els límits entre el físic i el virtual.
Independentment del format que triïn, ja que els quatre tenen un perfil multidisciplinari, aquesta generació d'artistes pensa en tres dimensions i imagina llocs, paisatges, cossos i identitats que únicament la tecnologia pot fer possibles.
En aquesta sessió podrem conèixer de prop el llenguatge únic de Filip Custic, conegut per crear la imatge de “El mal querer” i per les seves col·laboracions en moda, té una imaginació sense límits que transcendeix qualsevol format; ens endinsarem en el procés creatiu de la dj i performer María Forqué, més coneguda com a Virgen María, qui en cadascun dels seus posts de instagram transforma, deforma i augmenta el seu cos; viatjarem pels paisatges de ciència-ficció de Sevi Iko Dømochevsky, artista digital i productor musical que ha treballat amb Arca, amb Grimes o amb Holly Herndon; i explorarem la identitat digital de la mà de Saúl Baeza, director creatiu de l'estudi DOES, treballa a mig camí de l'art, el disseny i l'acadèmia utilitzant les tecnologies de control com a eines per a la llibertat de la identitat.
Carbolytics
A través de la recerca artística, Joana Moll indaga sobre la materialitat d'internet, sobre els seus elements infraestructurals i aquells processos invisibles que tenen un impacte social, econòmic i ecològic que sovint ens passen totalment desapercebuts.
El seu últim projecte, en el qual encara es troba treballant, porta el nom de Carbolytics i l'està realitzant en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center.
Carbolytics investiga la petjada ecològica de les cookies publicitàries. Aquests trossos de codi que poden semblar alhora amenaçadors, molestos i fins i tot, insignificants; són a més consumidors d'energia que té un cost tant ecològic com econòmic, que al final, paguem els usuaris.
Joana Moll presentarà el projecte amb Patricio Reyes, científic en el grup d'analítica de dades i visualització del Barcelona Supercomputing Center. Aquest departament treballa en la creació d'eines visuals i algorítmiques per a analitzar i estudiar grans volums de dades, ajudant a extreure coneixement de fonts complexes.
Carbolytics és un encàrrec de Aksioma, Institut d'Art Contemporani en Ljubljana (Eslovènia) dins del marc de konS, plataforma d'art contemporani investigatiu.
Amb el suport del Ministeri de Cultura de la República Eslovènia i del Fons de desenvolupament regional europeu de la UE, i en col·laboració amb Sónar+D i el Barcelona Supercomputing Center.
Presentat per Aksioma en col·laboració amb Elevate Festival.
Laurent Garnier Off the Record. In conversation with JA Bayona
Rebem a dos creadors que són líders absoluts en els seus respectius camps: la música i el cinema, i que tots dos conserven intacta la passió pel que fan.
Estem parlant de Laurent Garnier, qui estrena “Off the record” el documental que recull les vivències de les seves més de 30 anys de carrera, i de J.A Bayona, premiat cineasta i productor. Tots dos creadors tenen carreres exemplars en les quals preval l'autoria més enllà de les exigències de la indústria cultural.
La conversa serà moderada per Jaume Ripoll, cofundador i director editorial de Filmin.
‘How to have fun!’ with Vincent Schwenk, presented by Patreon
Vincent Schwenk és d'Hamburg i no és fàcil resumir el que fa, ja que és bastant. Anomenem-lo dissenyador 3D, dissenyador de motion graphics o director... o senzillament algú que fa anuncis de televisió. És tot cert, però aquestes etiquetes no fan justícia al que és capaç de crear: futuristes masses amorfes de colors pastel, eines perfectament dissenyades i criatures de formes brillants impecablement acabades.
Les seves creacions donen vida a fundes de discos, branding i identitat d'empreses o animacions. Les habilitats d'aquest artista li permeten fer qualsevol cosa que li dicti la seva imaginació.
En aquesta càpsula creativa entrarem en un univers de formes, colors, textures que formen el personal imaginari de Vincent Schwenk.
Presentat per Patreon.
World Building
Si la unitat mínima de significat de l'audiovisual és el fotograma, quan parlem de inmersividad (realitat virtual, augmentada, metaversos, etc), aquesta unitat, és el món. Així, tal qual. World building és com es defineix el disseny de ficcions i mons imaginaris, ja sigui en un entorn digital tridimensional, o en les pàgines d'una novel·la.
En un moment en què la necessitat de donar-li al botó de “reset” és cada vegada més urgent, ens asseiem per a imaginar com construir mons més enllà del virtual, aturant-nos en la ciència-ficció (que sempre ha estat molt eficaç predient el futur) en el disseny, els videojocs i en altres disciplines que ens donin idees sobre com construir nous mons sense sortir d'aquest.
Comptarem amb l'artista i investigadora Caroline Sinders, el treball de la qual explora l'impacte del disseny i la tecnologia (especialment el machine learning) en la societat; amb Sammie Veeler, artista transmèdia i co-fundadora de la galeria virtual y caixa d'eines per artistes digirals New Art City; i amb Lalin Akalan, comissaria de Sónar+D Istanbul i fundadora de xtopia.
Presentat per TodaysArt.
20 years of Processing
Una part de la història de l'art (en qualsevol de les seves formes) pot explicar-se a través de les seves eines. Fa 20 anys els artistes i programadors Casey Reas i Ben Fry van crear Processing amb l'objectiu d'acostar la programació a artistes i dissenyadors independentment dels seus coneixements tecnològics.
Avui en dia Processing forma part de la caixa d'eines tant d'artistes (és una de les favorites per a crear visuals generatius) com de periodistes i investigadors, que ho fan servir per a visualitzar dades, com d'educadors: aquest entorn de programació s'utilitza en classes d'informàtica, de disseny, de belles arts, i també d'humanitats.
Volem celebrar els 20 anys de Processing i ho farem de la mà d'un dels seus fundadors, Casey Reas, artista visual i professor de la Universitat de Califòrnia; amb Tega Brain, enginyera i artista, coautora juntament amb Golan Levin, d'un manual de programació creativa per a professors; i amb l'artista Anna Carreras, reconeguda per les seves obres generatives, ara en el seu doctorat explora la complexitat (científica, filosòfica i per descomptat, artística).