Sónar+D a SónarCCCB 2021

15/09/2021

Explorant els temes i les idees que defineixen el nostre present i el futur pròxim, Sónar+D presenta un excitant programa de conferències, workshops i presentacions protagonitzades per destacats artistes, científics, investigadors, creadors i empreses a través d’una ampla diversitat de disciplines.
 
Unint els mons de la música, la tecnologia i el cinema, Laurent Garnier conversará amb amb l'aclamat director espanyol J. A. Bayona, parlant del documental Laurent Garnier: Off the record, abans de la seva projecció al festival de cinema In-Edit.
 
Els dies 28 i 29 d'Octubre, Sónar+D tornarà a reunir la comunitat creativa, tecnològica i científica en el CCCB en dues jornades repletes de conferències, taules rodones i workshops, i projectes a descobrir en l'àrea expositiva.
 
D’altra banda, enguany Sónar+D proposa temes com la creació de mons (worldbuilding) i com imaginem el món futur des dels punts de vista de la sostenibilitat, la tecnologia, la ficció, el disseny i per descomptat, l'art.

Els algorismes i les dades continuen sent font d'inspiració i matèria primera per a la creativitat digital i per això, la programació creativa i la intel·ligència artificial seran protagonistes. Visitarem nous mons de la mà dels artistes que estan construint nous imaginaris digitals, explorant paisatges, imaginant cossos, mons virtuals i metaversos.
 
Com sempre, traçarem línies transversals entre ciència, art i tecnologia. La neurociència, la sostenibilitat i l'arquitectura dialogaran entre si per a dissenyar espais (virtuals o reals) des de la col·laboració interdisciplinària. Més enllà de les cripto plataformes, coneixerem els espais on recauen noves oportunitats per a creadors i creadores, i els pros i els contres de les noves economies digitals.
 

Conferències i participants

Participaran ponents i talleristes com Casey Reas, artista, professor i cofundador de Processing, una eina clau en l'entorn digital-creatiu; Tega Brain, artista, docent i enginyera ambiental;, Caroline Sinders, artista i investigadora especialitzada en disseny i intel·ligència artificial; Filip Custic, artista multidisciplinari (fotògraf, performer, escultor…) reconegut per les seves col·laboracions en el món de la moda i pel disseny visual de “El mal querer”, de Rosalía; Anna Carreras, enginyera, artista i programadora creativa, coneguda per les seves peces generatives; Joana Moll, artista-investigadora el treball de la qual explora les narratives tecno capitalistes; Lalin Akalan, comissària i directora creativa especialitzada en tecnologies creatives; Beatrice de Gelder, neurocientífica, especialitzada en reconeixement facial i corporal; Mel Slater, investigador en realitat virtual i psicologia clínica, pioner en el camp de les tecnologies immersives; Manuel Cirauqui, director de Eina/Idea, comissari i escriptor; Elena Bartomeu, dissenyadora, professora i investigadora; Albert Barqué-Duran, artista digital i investigador, i molts més.
 

Workshops

Enguany, Sónar+D compta amb una sèrie de workshops on demand que ens permetran introduir-nos en diferents aspectes pràctics de la creativitat: disseny, visuals, música, creative coding i machine learning, entre altres.

La plataforma de mecenatge Patreon presentarà un workshop amb el músic experimental Hainbach i una vídeo càpsula de l'artista 3D multidisciplinari, Vincent Schwenk. Tots dos continguts mostren els seus processos creatius i com Patreon els recolza en la seva trajectòria artística permetent-los construir una connexió significativa amb el seu públic.

També explorarem el món NFT amb dos workshops: un ofert per l'escola de música EUMES, dedicat a la producció musical i a l'economia creativa amb una masterclass sobre NFTs, i l'altre, enfocat a les arts visuals, serà impartit per l'investigador i artista Albert Barqué-Duran.

Seguint en el camp de la innovació audiovisual, està el workshop presentat per BAU Escola de Disseny de Barcelona i Mónica Rikic, amb l'objectiu de trencar la percepció universal que el desenvolupament tecnològic està imposat per la cultura occidental, amb una experiència en la qual compartirem la crisi existencial d'una màquina. L'artista i directora creativa Florence To, també presentarà un taller enfocat en disseny visual.

També es presentaran més eines digitals per a djs i fans. De la mà de Beatport arriba un workshop de LINK, un nou servei de subscripció de streaming que permet accedir a tot el catàleg de Beatport. Impartirà el workshop el seu director de producte Laren Agius.

També tindrem l'oportunitat d'introduir-nos en el món del biohacking amb un workshop amb l'especialista en biocomputació Núria Conde.
 

SonarHub 

Interactua amb els últims desenvolupaments en tecnologies creatives.
 
SonarHub, l'espai expositiu de SónarCCCB, actua com el perfecte aparador per a descobrir nous prototips i projectes relacionats amb el so, la música, el new media art, la tecnologia immersiva (AR, VR, XR), la creació digital i la ciència.
SonarHub es desenvolupa en paral·lel a les activitats dels dos dies del festival. És un espai per a l'experimentació i el networking, i una oportunitat per a conèixer en primera persona les últimes innovacions. Alguns dels projectes creatius que es mostraran son:
 
SYNX, una instal·lació VR que reflexiona sobre la complexitat urbana en el futur pròxim. La instal·lació, i la xerrada que l'acompanya, és una iniciativa de Mindspaces, un projecte de S+T+ARTS Lighthouse creat sota la direcció artística d'Eina Idea i en col·laboració amb Fundamental Research-Maastricht University, Zaha Hadid Architects i el centre Hellas de Recerca i Tecnologia.

El centre universitari de disseny barceloní BAU presentarà un nou projecte creat pels seus estudiants per a Sónar+D CCCB, i per part seva, IED-Istituto Europeo di Design presentarà dos projectes realitzats per estudiants dels campus de Barcelona i Milà respectivament.


Les entrades estan disponibles aquí.